0543 292 41 92
info@islands-turkey.com
    Summer Work And Travel USA
    Yurtdışı Eğitim Linkleri

WORK AND TRAVEL HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

* Work And Travel programının avantajı nedir?

- Ayda 700 $ - 3000 $ kazanabileceksiniz.
- İngilizcenizi geliştirebileceksiniz.
- Amerika ve diğer kültürleri tanıma fırsatı.
- Hem çalışabilecek hem de tatil yapabileceksiniz.
- Tüm dünyadan arkadaşlar edineceksiniz.
- C.V. nizi zenginleştireceksiniz.

* Vize alabilir miyim?

Öğrencilerin en çok sordukları soruların başında olduğu için uzun bir yer ayırıyoruz. Work and Travel katılımcıları Amerika'da işleri bulunduktan sonra DS-2019 formuna başvurabilir. DS-2019 formunuz geldikten sonra Vize görüşmesi için randevu alırsınız. Bunun öncesinde Firmamız danışmanları ile belgeleriniz itina ile hazırlanır. Ardından vize görüşmesine ön hazırlık olarak İngilizce görüşme yapılır.

Vize Görüşmesi sırasında hangi firmadan gittiğinizin veya kimin referansı ile gittiğinizin hiçbir önemi yoktur. En önemli faktör sizin not ortalamanızdır. Vizeye dışardan etkisi olabileceğini iddia eden kişi veya firmalardan lütfen uzak durun.

* Amerika'ya gittiğimde 2. işte çalışabilir miyim veya işimi değiştirebilir miyim?

Sizi iş konusunda sınırlayan hiçbir kural yok. İstediğiniz sayıda işte çalışabilirsiniz. 2,3 hatta 4 işte çalışan Work and Travel katılımcıları olmuştur. Çok kolay bir prosedür sonucu işinizi değiştirebilirsiniz.

* Arkadaşlarımla aynı yerde çalışabilir miyim?

Arkadaşlarınız ile işe başlama tarihiniz aynı ise aynı yerde çalışabilmeniz kesin diyebiliriz. Farklı tarihler olursa firmamız, sizin aynı yerde çalışabilmeniz için elinden geleni yapacaktır. Sizden 1-2 hafta önce giden arkadaşınız gittiği yerde size de iş bulabilir. Dolayısıyla aynı yere arkadaşınız sayesinde de gidebilirsiniz.

* Dil kurslarına katılabilir miyim?

Gittiğiniz yere yakın olan bir kurs varsa katılmanız daha kolay olacaktır. Dil kursuna katılmanız konusunda sizi kısıtlayan bir kanun yok.

* Sağlık ve kaza sigortasını kendimiz mi yaptırıyoruz?

DS-2019 formu size tüm sağlık sigortanızı sağlar. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiyi sponsor firmanızdan alabilirsiniz.

* Programa Ne Zaman Başvurmalıyım?

1 Şubat ile 15 Nisan arasında yapılan görüşmelere DS-2019 formu olmadan katılabilirsiniz. 15 Nisandan sonra sadece DS-2019 formu ile görüşmelere katılabileceksiniz. Bu durum erken başvuru yapmanın avantajıdır. Amerika'da işverenler eleman alımlarını şubat ayı sonrasında yapmaktadır. Erken başvurmak sizi konsoloslukta oluşacak sıra ve diğer konulara karşı avantajlı kılacaktır.

* Ne kadar cep harçlığı almam gerekir?

Bizim ve programa katılan diğer arkadaşların tavsiyesi en az 750 USD yanınızda götürmelisiniz. Amerika'daki işinize başladıktan yaklaşık 10 gün sonra ilk maaşınızı alabilirsiniz. Dolayısı ile cep harçlığınız sizin için ilk hafta hayat giderlerinizi karşılamanız için gerekli olacaktır.

* Uçak Bileti;

Uçak bileti konusunda firmamız sizin için en uygun olan fiyatı bilet satışı yapan firmalardan temin etmeye çalışır. Sizin daha uygun fiyat bulmanız durumunda kendi biletinizi kendiniz alabilirsiniz.

* Amerika'ya gitmeden önce iş hakkında bilgim olacak mı?

Size gelen iş Kabul formunda iş ile ilgili tüm ayrıntıları görebileceksiniz.

Örneğin;

- İş yeri irtibat bilgileri,
- Sizi Kabul eden işveren isim ve irtibat bilgileri,
- İşe başlama ve ayrılma tarihiniz,
- Saat başı alacağınız ücret,
- Çalışma gün ve saatleriniz,
- Kalacak yer hakkında bilgi.

İşinizi kendinizin bulması durumunda Amerika'da çalışmak için gerekli olan DS-2019 formunuzu bizden veya yetkili herhangi bir firmadan temin etmeniz gerekir. Bu durumda iş ile ilgili tüm ayrıntıları siz bildiğiniz için sadece vize konusunda danışmanlık ihtiyacınız olabilir. Firmamız danışmanlarından ücretsiz olarak hiç çekinmeden yardım alabilirsiniz.

* Banka hesabı açmak istiyorum, neler gereklidir?

Banka hesabı açtırmak için gerekli evraklar;

* Pasaport
* Sosyal güvenlik numarası ( SSN )
* Çalışılan işyeri sözleşmesi

Not: Genel olarak istenen belgeler yukarıdadır. Ancak buna ek olarak bazı bankalar ek belge isteyebilir.

* Tutuklandım, Ne Yapmam Gerekiyor?

Amerika'da bulunduğunuz süre boyunca Amerika yasalarına tabisiniz ve Amerika vatandaşlarına tanınan bazı haklara da sahipsiniz. Ne ile suçlandığınızı bilmeye hakkınız var. Sessiz kalma ve sorulara cevap vermeme hakkına da sahipsiniz. Suç işlemekle yargılanan hiç kimse suçu işlediğini inkâr etmeye ve kendi aleyhinde delil sunmaya zorlanmaz. Bunun yanı sıra yetkisi olmadıkça polis memurunun sizi aramasına izin vermeme hakkına da sahipsiniz.

Bir avukat tarafından temsil edilme hakkınız var. Eğer kendinize bir avukat tutamıyorsanız, size bir savunma avukatı atanacaktır. Mahkeme tarafından belirlenen kefalet ücretini ödeyerek hapisten çıkabilir ve duruşma süresini bekleyebilirsiniz.

Suçunuz ispatlanmadıkça, suçsuz kabul edilirsiniz. Siz suçsuz olduğunuzu ispatlamak zorunda değilsiniz ancak karşı taraf sizin suçlu olduğunuzu kanıtlamak zorundadır. Çoğunlukla, bir avukatla veya sponsor kuruluş yetkilisi ile görüşmeden, size yöneltilen ithamlara cevap vermemelisiniz.

Eğer kefaletinizi ödeyemiyorsanız çoğu nezarethane ve Polis Merkezi'nin yakınında bulunan kefalet aracıları size küçük bir ücret karşılığında yardımcı olabilirler. Mahkemenin belirlediği kefaletin küçük bir kısmı (yaklaşık %10'nu) siz ödersiniz, geri kalan kısmını ise aracı sizin yerinize ödüyor. Sorgu sonucunda suçsuz bulunmanız halinde kefaletiniz size geri ödenir. Sponsor kuruluşumuzun servis veren şirket avukatları yoktur. Ancak Sponsor kuruluşumuz size yasal haklarınızın bildirilmesinde ve uygun kişilere yönlendirmede yardımcı olabilir.

* Acil bir durumdan dolayı ülkeme dönmem gerekiyor. Uçak biletimi nasıl değiştirebilirim ve nasıl bir prosedür izlemem gerekir?

Dönüş biletinizi değiştirmek için doğrudan havayolu şirketini aramanız gerekmektedir.

* İşveren maaş ödemesi yapmıyor. Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Durumunuz hakkında detayları bildirmeniz gerekiyor. Sponsor kuruluşun yetkilisine şu bilgileri vermeniz gerekir:

- Alacağınız ücret ne kadar?
- Ödemesini alamadığınız iş saatlerinde çalıştığınızı kanıtlayan bir belge ya da doküman var mı?
- İşvereninizin iletişim bilgileri (Şirket ismi, telefon ve faks numarası, vs).

Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda durum incelenecek ve gelişmeler size iletilecektir.

* Ev sahibimle problemim var. Fazla kira alıyor, depozitoyu geri ödemiyor, vs. Ne yapmam gerekiyor?

Bulunduğunuz şehirdeki yerel Ticaret Odası veya Emlak Şubesi ile irtibat kurmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra işvereniniz de sizi yönlendirebilir. Kirada bulunduğunuz sürece ödediğiniz her şeyin dekontlarını ve kopyalarını saklayın. Problemleri çözememeniz halinde bir avukata danışabilirsiniz.

* Param bitti; sponsor kuruluştan kredi almam mümkün mü?

Sponsor kuruluşumuzun kredi politikası duruma göre farklılık gösterir. Sadece öğrencinin tüm parasını çaldırması gibi olağanüstü durumlarda kredi verir. Onun dışında kira ödemesi, depozito gibi harcamalar için kredi verilmez.

* Gerektiğinde nasıl doktor bulabilirim?

Doktor bulabilmek için aşağıdaki web sitelerini ziyaret edebilirsiniz..

- http://www.healthfinder.gov
- http://www.hospitalselect.com
- http://www.healthnexus.com
- http://www.surgeengeneral.gov
- http://www.healthonline.com

Bu web siteleri sayesinde hastanelerin ve doktorların irtibat bilgilerine ulaşabilirsiniz. Eğer durum acil değilse, muayene ücretleri hakkında bilgi almayı unutmayınız. Ayrıca alacağınız randevulara sadık kalmanız önemlidir.

* Hastalandığımda muayene için nereye gitmeliyim?

Eğer durumunuz acil değilse, uzman bir doktora veya yerel bir kliniğe gidebilirsiniz. Unutmayın ki hastanelerin acil bölümü hem çok pahalıdır, hem de sağlık sigortanızın olmasını zorunlu tutacaklardır. Pratisyenler ve klinikler, hastanelerin acil servislerine oranla daha ucuzdur ve acil olmayan durumlarda tercih edilmelidirler.

* Amerika'ya gelirken yanımda reçeteli ilaç getirebilir miyim, Amerika'da reçete alabilir miyim?

Eğer kullandığınız ilaçlar kontrol altında kullanılması gereken ve uyuşturucu madde içeren ilaçlarsa (öksürük şurubu, kalp ilacı, uyku ilacı vs) Amerika'ya gelirken bütün bu ilaçların reçetelerini getirdiğinize emin olmalısınız. Çünkü Amerika'da doktor kontrolünden geçmedikçe bu ilaçlar için reçete alamazsınız. Ülkenizden gelirken, doktorunuzdan ilaçları doktor kontrolünde aldığınıza ve sağlınız için şart olduğuna dair İngilizce bir belge de getirmelisiniz.

* Sağlık sigortamın süresini uzatmam gerekiyor mu?

Sağlık sigortanız, DS-2019 formunuzda belirtilen tarihleri ve program bitişindeki 30 günlük gezi süresini de kapsar. Dolayısıyla Work and Travel programında sigortanızın süresini uzatmanız gerekmez.

* Amerika'da oto kiralamak için yaş sınırı nedir?

21 yaşın altındaki kişiler Amerika'da araba kiralayamazlar.

* Amerika'da araba kullanmam için ne tür bir ehliyete sahip olmalıyım?

Araba kullanmak için gereken belge her eyalete göre değişiklik gösterir. Çoğu eyalette ülkenizden getirdiğiniz uluslararası sürücü ehliyetiniz geçerlidir. Bununla birlikte bulunduğunuz eyaletin sürücü belgesinden edinebilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi yakınınızdaki DMV ofislerinden (Department of Motor Vehicles) alabilirsiniz.

* Hasar sigortası araba kazasını da karşılar mı?

Hayır. Hasar sigortanız ancak birini yaralamanız veya onun mülküne zarar vermeniz durumunda geçerlidir. Araba veya herhangi bir motorlu taşıtla yaptığınız hasarları kapsamaz.

* Araba almak mı yoksa kiralamak mı daha avantajlıdır?

Bu Amerika'da nerede yaşadığınıza ve ne kadar süre kalacağınıza göre değişir. Eğer şehir dışında uzak bir bölgede yaşıyorsanız araba almanız çok avantajlı olabilir. Ama eğer toplu taşımanın gelişmiş olduğu büyük bir şehirde yaşıyorsanız, ulaşımınızı sağlamak için araba almanıza gerek yoktur. Amerika'da üç aydan kısa bir süre kalacaksanız, araba almanızı önermiyoruz. Çünkü arabanın alım satım işlemlerine harcadığınız para ve zaman size sağladığı kazançtan daha fazlaya gelir.

* Sosyal Güvenlik Kartım sponsor şirketin adresine yollanacaktı; ancak henüz elime ulaşmadı. Ne yapmam lazım?

Eğer işlemleriniz sırasında Sponsor kuruluşun adresini kullandıysanız sponsor şirketi telefonla arayıp isminizi verirseniz, ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirsiniz. Genelde başvurduktan sonra kartınızı almanız en az 14 iş günü sürer.

Eğer işlemleriniz sırasında Sponsor kuruluşun New York ofisinden farklı bir adres kullandıysanız 1-800-772 1213 numaralı telefondan Sosyal Güvenliği arayıp başvurunuzun ne aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer kaydınız bulunamazsa yeniden başvuru yapmanız gerekir.

* Sosyal güvenlik kartı için başvururken sosyal güvenlik merkezi ile bazı sorunlar yaşıyorum ne yapmam gerekiyor?

Telefon ile Sponsor kuruluşumuzu arayıp yetkiliye aşağıdaki bilgilerinizi verirseniz size yardımcı olacaktır.

- İsminiz
- Telefon numaranız
- Problem yaşadığınız Sosyal Güvenlik Merkezi'nin adresi, telefonu, faksı
- Konuştuğunuz Sosyal Güvenlik yetkilisinin ismi.

Sponsor şirketteki yetkili kişi probleminizle ilgili araştırmada bulunup en kısa zamanda sizi bilgilendirecektir.

* Daha önce Amerika'da çalıştım. Tekrar Sosyal Güvenlik Kartı için başvurmam gerekiyor mu?

Hayır. Sosyal Güvenlik Numarası ömür boyu geçerlidir. Dolayısıyla daha önce aldığınız Sosyal Güvenlik Numaranız geçerlidir ve gerekli belgeleriniz (DS-2019 formunuz) bulunduğu sürece aynı numarayı kullanabilirsiniz. Kartınızı kaybetmiş olsanız bile, eski Sosyal Güvenlik Kartınızı yeniden çıkartabilirsiniz.

* Hangi vergileri ödemem gerekiyor?

Sosyal Güvenlik Vergisi, Sağlık Vergisi (FICA) veya İşsizlik Vergisini (FUTA) ödemeniz gerekmiyor. Eğer işvereniniz maaş bordronuzdan yanlışlıkla FICA ve FUTA vergilerini de kesmişse, paranızın geri ödenmesini talep edebilirsiniz.

* Gerekli vergi iade formlarını nereden alabilirim?

Bütün federal vergi formlarını IRS'nin web sitesinden alabilirsiniz: (http://www.irs.ustreas.gov) Federal vergi formları için, Amerika'daki telefon rehberlerinin mavi sayfalarından eyaletteki vergi bürosunun adresini bulabilirsiniz. Yerel kütüphaneler ve postanelerde de federal eyalet ve yerel vergi formlarını bulabilirsiniz.

Vergi iade formlarının doldurulması konusunda Türkiye'ye döndükten sonra bizimle irtibata geçebilirsiniz.

* Çalışma iznim bittikten sonra Amerika'da kalarak seyahat etmek istiyorum. Bu mümkün mü?

Evet, DS-2019 formunuzda belirtilen bitiş tarihinden sonra, 30 gün daha seyahat etmek için kalabilirsiniz.

Çalışma iznimi uzatmak istiyorum, ne yapmam lazım? Work and Travel programına kayıtlı öğrencilerin DS-2019 formunda belirtilen tarihe kadar çalışma izinleri vardır. DS-2019 formunda yazan tarihten sonra çalışamazlar. Ancak DS-2019'da yazan süreniz dolduktan sonra Amerika'da seyahat amaçlı olarak 30 gün daha kalabilirsiniz.

Copyright © Islands.Adalar 2003 - 2024